Een van de tandheelkundige problemen waar mensen het meest last van hebben zijn cariës oftewel gaatjes. Onze tandartspraktijk onderzoekt uw gebit daarom altijd grondig tijdens onze periodieke controles en stelt vast of u (beginnende) gaatjes heeft. Het is van groot belang om gaatjes zo snel mogelijk te laten behandelen door de tandarts. Wanneer er geen actie ondernomen wordt, kunnen gaatjes namelijk het tandbeen nog meer aantasten.

Wat houdt cariës in? Hoe ontstaan gaatjes?

Wanneer er tandplak op uw tanden of kiezen zit, ontstaan er gaatjes. Op het moment dat u een maaltijd nuttigt of iets drinkt zorgen bacteriën in het tandplak ervoor dat de suikers en koolhydraten omgezet worden in zuur. Zo wordt een schadelijk zuur ontwikkeld die het glazuur van de tanden aantast, met als gevolg: gaatjes. Cariës wordt niet zozeer veroorzaakt door wat u eet, maar eerder door het aantal keer dat u voedsel nuttigt op een dag. Het is namelijk zo dat hoe vaker u wat eet, hoe vaker het glazuur van de tanden met schadelijk zuur in aanraking komt.

Hoe voorkom je gaatjes?

Zoals zoveel gebitsproblemen kan ook cariës voor een groot deel voorkomen worden door er een goede mondhygiëne op na te houden. Wat wij aanraden is dat u minimaal twee keer per dag uw tanden poetst. Doe dit grondig, maak bijvoorbeeld gebruik van ragers, tandenstokers en flossdraad. Verder raden wij u aan om niet vaker dan zevenmaal per dag iets te eten of te drinken. Op deze wijze heeft uw speeksel de gelegenheid uw gebit optimaal te beschermen.

Verder is het verstandig om ieder jaar een tandartsafspraak in te plannen. Tijdens deze periodieke controles worden uw tanden nauwkeurig onderzocht. Wanneer wij (beginnende) gaatjes zien, zullen we direct actie ondernemen om erger te voorkomen. Fluoride kan ook aangewend worden om beginnende gaatjes te behandelen.

Kosten en vergoeding van een cariësbehandeling

Kinderen tot en met 18 jaar zijn niks kwijt, het bedrag wordt volledig vergoed. Voor volwassenen valt cariës niet onder de basisverzekering. Verzekeraars bieden echter wel een aantal aanvullende verzekeringen aan. Per verzekering is er verschil. In hoeverre er sprake is van een vergoeding hangt dus af van uw tandartsverzekering. Wij adviseren u daarom om bij uw eigen verzekeraar na te vragen of een behandeling wordt vergoed.

Maak een afspraak bij onze praktijk!

Heeft u gaatjes of een ander probleem met uw gebit? Maak een afspraak bij onze praktijk.