Facings plaatsen en esthetische tandheelkunde

Facings vallen onder de esthetische tandheelkunde. Door gebruik te maken van facings kan uw gebit verfraaid worden. Facings bieden voor talloze situaties een oplossing: een gebroken tand die aan een reparatie toe is, het verbergen van scheve tanden, het verhelpen van een spleetje of gelige tanden.

Wat is een facing precies? In sommige gevallen wordt er een laagje vulmateriaal van composiet gebruikt. In andere gevallen wordt een schildje van porselein op de tand geplakt. Ze worden geproduceerd in een speciaal tandtechnisch laboratorium. Aangezien de facings op maat gemaakt moeten worden, zijn meestal een aantal tandarts bezoeken vereist. U moet een beslissing maken over de kleur, de tand moet afgeslepen worden, een afdruk van het gebit is nodig en uiteindelijk moet de facing bevestigd worden. Gelukkig is een facing niet pijnlijk, u hoeft niet verdoofd te worden. Om tot een juiste beslissing over de kleur van de facing te komen, wordt een kleurenstaal gebruikt.

Wat zijn composiet facings

Het voordeel van composiet facings is dat ze in één behandeling geplaatst kunnen worden. Voor de bevestiging zal een consult plaatsvinden. Uw wensen worden doorgenomen met de tandarts. U kunt onder meer aangeven welke kleur en vorm u verlangt. Vervolgens kan direct daarna de behandeling van start gaan. Wanneer het nodig is zal de tandarts uw tanden bijslijpen. Op die manier wordt ruimte gecreëerd en kunnen de composiet facings geplaatst worden. Eerst wordt er nog wel hechtmateriaal aangebracht. Vervolgens worden de facings uitgehard door middel van een blauw licht dat erop geschenen wordt. Uiteindelijk worden ze geslepen totdat de gewenste vorm bereikt is, en uw gebit er mooi en tevens natuurlijk uitziet.

Wat zijn porseleinen facings

In tegenstelling tot composiet zijn voor porseleinen facings twee afspraken nodig. Deze worden namelijk in een tandtechnisch centrum geproduceerd. Eerst zal de tandarts vragen naar uw klachten en informeren wat uw wensen zijn, hierna zal een afdruk van uw gebit gemaakt worden. In het tandtechnisch laboratorium zal de tandtechnicus met behulp van de afdrukken uw porseleinen facings fabriceren. Tijdens de tweede afspraak zal de tandarts met behulp van hechtmateriaal de facings op uw tanden plaatsen. Aangezien ze op maat gemaakt zijn, kunt u ervan op aan dat ze goed zullen passen. Het grote voordeel van porseleinen facings zijn hun duurzaamheid. Ze verkleuren bijvoorbeeld een stuk minder snel dan facings gemaakt van composiet.

Nazorg bij facings

Niet alleen zien facings eruit als natuurlijke tanden, ze voelen ook zo. U dient ze eveneens zo te behandelen. Dat betekent dat u ze gewoon moet poetsen, en dat u moet flossen. Vermijd het kauwen van harde objecten. Bijt bijvoorbeeld niet op hard voedsel en kauw niet op een pen. Bijt eveneens niet op nagels. Het scheuren van plakband door gebruik te maken van uw tanden is eveneens niet aan te raden. Al deze handelingen kunnen de levensduur van uw facings verkorten.

Misschien zult u moeten wennen aan uw facings, dit is niet ongebruikelijk. Gelukkig is dit maar van korte duur. Vooral wanneer er een grote ingreep heeft plaatsgevonden en uw tanden vervormd zijn, kunt u wellicht merken dat u wat minder makkelijk praat. Binnen een week heeft u hier geen last meer van.